13/7/12

Γιατί η κουκουβάγια έχει μεγάλα μάτια (Ινδιάνικος Μύθος)Η κουκουβάγια λέει στο Δημιουργό: Θέλω να γίνω το πιο όμορφο, το πιο γρήγορο και το πιο θαυμάσιο από όλα τα πουλιά!
ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΤΙΑ (Ινδιάνικος Μύθος)

Ο Δημιουργός των πάντων, ήταν απασχολημένος καθώς έφτιαχνε διάφορα ζώα. Είχε μόλις αρχίσει να φτιάχνει το κουνέλι, όταν αυτό του ζήτησε να του φτιάξει όμορφα μακριά πόδια, μακριά αυτιά σαν του ελαφιού, καθώς και αιχμηρά δόντια και νύχια σαν του πάνθηρα.

«Θα τα φτιάξω όπως μου ζητούν και θα τους δώσω ό,τι θέλουν» σκέφτηκε ο Δημιουργός και χωρίς να χάνει χρόνο, άρχισε να φτιάχνει τα μακριά αυτιά που του είχε ζητήσει το κουνέλι.

Η κουκουβάγια που ακόμη δεν είχε πάρει μορφή, καθόταν σε ένα δέντρο εκεί κοντά και περίμενε να έρθει η σειρά της. Καθώς περίμενε άρχισε να λέει στο Δημιουργό, τι μορφή θέλει να της δώσει: Ήθελε έναν όμορφο μακρύ λαιμό σαν του κύκνου, κόκκινα φτερά σαν του καρδινάλιου, μακρύ ράμφος σαν του τσικνιά κι ένα όμορφο λοφίο σαν του ερωδιού. Ήθελε γίνει το πιο όμορφο, το πιο γρήγορο και το πιο θαυμάσιο από όλα τα πουλιά!
Ο Δημιουργός φτιάχνοντας τα μακριά πόδια που του είχε ζητήσει το κουνέλι λέει στην κουκουβάγια

«Σςςςςς! Κάνε ησυχία επιτέλους. Γύρνα από την άλλη μεριά και κοίτα προς άλλη κατεύθυνση. Ακόμη καλύτερα κλείσε και τα μάτια σου. Δε ξέρεις ότι δεν επιτρέπεται να με κοιτάει κανείς όταν εργάζομαι;»

Η κουκουβάγια αντί να κάνει ότι  της είπε ο Δημιουργός, του αποκρίνεται
«Κανείς δε μπορεί να μου απαγορεύσει να κοιτάω. Κανείς δεν μπορεί να με διατάξει να κλείσω τα μάτια μου. Μου αρέσει να σε κοιτάω και δες… το κάνω αυτή τη στιγμή.»

Ο Δημιουργός θύμωσε πολύ με τα λόγια της κουκουβάγιας. Την άρπαξε και της έχωσε το λαιμό μέσα στο σώμα της. Την ταρακούνησε μέχρι που τα μάτια της έγιναν μεγάλα και τρομαγμένα. Τέλος την άρπαξε απ’τα αυτιά κάνοντάς τα να προεξέχουν από τις δύο πλευρές του κεφαλιού της.

«Ορίστε της είπε, αυτό θα σου γίνει μάθημα. Τώρα δε θα μπορείς να γυρίζεις το λαιμό σου για να βλέπεις πράγματα που δεν πρέπει. Έχεις μεγάλα αυτιά για να ακούς όταν κάποιος σου λέει ότι δεν πρέπει να κάνεις κάτι. Αν και έχεις μεγάλα μάτια δεν θα μπορείς να με βλέπεις αφού θα ξυπνάς μόνο την νύχτα. Όσο για τα φτερά σου δεν θα είναι κόκκινα σαν του καρδινάλιου αλλά γκρι.»

Και λέγοντας το τελευταίο, έτριψε όλο το σώμα της κουκουβάγιας με λάσπη. Όλα αυτά έγιναν ως τιμωρία για την ανυπακοή της.
Αφού τακτοποίησε το αυθάδικο πουλί ο Δημιουργός, γύρισε να ολοκληρώσει το κουνέλι, που είχε αφήσει στη μέση. Το κουνέλι όμως φοβήθηκε τόσο από το θυμό του Δημιουργού, που έφυγε τρέχοντας. Έτσι το κουνέλι έμεινε ανολοκλήρωτο με τα πίσω του πόδια μόνο να είναι μακριά και χωρίς τα αιχμηρά δόντια και νύχια που του είχε ζητήσει. Επίσης από το φόβο που ένοιωσε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, φοβάται μέχρι σήμερα σχεδόν τα πάντα. Είναι σίγουρο ότι αν δεν είχε τρέξει τότε, θα ήταν ένα τελείως διαφορετικό ζώο.
Όσο για την κουκουβάγια, έμεινε όπως την έφτιαξε ο Δημιουργός πάνω στο θυμό του. Με κοντό λαιμό, μεγάλα μάτια και αυτιά που προεξέχουν από τα πλάγια του κεφαλιού της. Και το κυριότερο; Κοιμάται όλη την ημέρα και ξυπνάει μόνο τα βράδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου